Inspirationstur til boligområde med ghetto-stempel

24.09.2019

Lørdag den 21. september var repræsentantskabet fra AAB Vejle på besøg hos boligforeningen Odinsgaard i Horsens. Et af formålene med turen var at hente inspiration og ny viden om håndteringen af udsatte boligområder. Ligesom AAB Vejle har Odinsgaard nemlig en boligafdeling på ghettolisten – Sundparken, og det var netop her, at lørdagens besøg startede.

Direktøren fra Odinsgaard, Michael Meldgaard og leder af Østbyen, Lars Mose startede ud med at fortælle om arbejdet med helheldsplanen og den generelle trivsel i Sundparken. Selvom Sundparken på papiret er en hård ghetto, så er der ingen kriminalitet i området, og beboerne er glade for at bo der. Sundparken er et smukt og roligt område, som på grund af regeringens ghettokriterier i forhold til andel af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande samt uddannelse og beskæftigelse falder indenfor ghettodefinitionen.

Sundparken har ligesom Finlandsparken søgt om dispensation fra kravet om at nedbringe andelen af almene boliger til højst 40 procent inden 2030. Sundparken har ansøgt om at nedbringe andelen af almene familieboliger til 80 procent men har kun fået dispensation til 60 procent. Modsat Finlandsparken har man i Sundparken vurderet, at der skal rives boliger ned for at nå målet. Der ligger, ifølge direktør, Michael Meldgaard, derfor et stort arbejde i at finde nye boliger til de mange berørte familier, når 139 boliger skal rives ned over de næste 10 år.

Odinsgaard har et rigtig godt samarbejde med kommunen i forhold til helhedsplanen i Sundparken, og de to parter gør hver især meget for at fremme trivslen i boligområdet. Kommunens indsatsområde er uddannelse og beskæftigelse via en fremskudt beskæftigelsesindsats, hvor områdets beboere kan møde et fast hold af blandt andre socialrådgivere og virksomhedskonsulenter, hvorimod Odingaards fokus mere er på at sørge for aktiviteter til områdets beboere. Leder af Østbyen, Lars Mose fortalte, at Sundparken har egen hal og aktivitetshus, som bliver brugt flittigt til blandt andet yoga, banko, juletræsfester og pigefodbold. Der er generelt stor tilslutning til de mange forskellige aktiviteter, som iværksættes i Sundparken, og det er med til at give tryghed og ikke mindst en større fælleskabsfølelse blandt områdets beboere.

Efter besøget i Sundparken fik medlemmerne af repræsentantskabet en rundvisning på havnen i Horsens, hvor Odinsgaard bygger 157 nye almene boliger. Sidste stop på repræsentantskabsturen var på Flammen i Vejle, hvor dagens mange indtryk blev vendt over en hyggelig fællesspisning.

 

Sundparken1

Sundparken2


« Gå tilbage

 
 
 
 
L1008819 Edit4V3B7633 NYSKYDen Gamle Gaard